Συστήματα Παραγωγής & Εμπορίας της Τροφής


Στον πιο κάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ντοκιμαντέρ "Εν Αρχή Ην ο Σπόρος" (επιλέξτε τους ελληνικούς υπότιτλους) του Christophe Guyon για τον κίνδυνο εξαφάνισης των παραδοσιακών σπόρων και τις δραματικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα από την παγκόσμια κυριαρχία των μεταλλαγμένων σπόρων που κατασκευάζουν οι πολυεθνικοί αγροβιομηχανικοί κολοσσοί.

Ένα ακόμα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, "Η Ελευθερία των Σπόρων", αφορά το πως η ιστορία του σπόρου από ιστορία ζωής και θρέψης, έχει γίνει ιστορία που μιλά για έλεγχο, εξάρτηση και χρέη. Ο σπόρος, που συμπυκνώνει μέσα του γνώση, παράδοση, την κουλτούρα κάθε κοινωνίας μετατρέπεται σε εμπόρευμα, από πολυεθνικές που θέλουν να μονοπωλήσουν παγκοσμίως την τροφή, με μόνο στόχο το κέρδος και χωρίς να νοιάζονται για το κόστος.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε το υλικό για το βιωματικό εργαστήρι με τίτλο "Οι στρατηγικές των πολυεθνικών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ελλάδα". Το εργαστήρι περιλαμβάνει 3 δραστηριότητες που έχουν στόχο να μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή μας σε καθημερινή βάση επηρεάζεται από τις πολυεθνικές εταιρείες, ποιες είναι στρατηγικές που αξιοποιούν οι εταιρείες αυτές με στόχο την επέκταση και ενίσχυσή τους. Τέλος, θα συνειδητοποιήσουμε τον αντίκτυπο που έχει η διαφήμιση και προώθηση του διαφορετικών brands στην ζωή μας.
https://www.dropbox.com/s/embtcnk2kncdxka/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82.pdf?dl=0

Ακολουθεί σύνδεσμος που μας κατευθύνει στην βιωματική άσκηση "Κάνε ένα βήμα μπροστά για την Διατροφική Ασφάλεια!" Η άσκηση αυτή έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στον κόσμο, να προωθήσει την ενσυναίσθηση γι' ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε πολύ διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες σε σχέση μ' εμάς, να βοηθήσει στην κατανόηση / συνειδητοποίηση της δικής μας θέσης στον κόσμο και τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια κοινωνία.
https://www.dropbox.com/s/lda1ig3n8vz6qw0/%CE%92%CE%AE%CE%BC%CE%B1%20%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC_%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81.%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1.pdf?dl=0

Στην σελίδα της Action Aid που ακολουθεί θα βρείτε πληροφορίες για μια καταστροφική πρακτική πολυεθνικών εταιριών και πλούσιων χωρών στην Αφρική και την Ασία που μετατρέπει την γη σ' ένα νέο κερδοφόρο μέσο, δημιουργώντας μια νέα μορφή αποικιοκρατίας: την αρπαγή γης από φτωχές κοινότητες αγροτών. Μην παραλείψετε να δείτε το μικρό (4') βίντεο με την Rebeca από την Μοζαμβίκη η οποία μιλά για την αρπαγή γης στην χώρα της.
http://www.actionaid.gr/landfor

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε ένα βιωματικό εργαστήρι για μαθητές/ιες ηλικίας 12+ το οποίο αφορά δύο προβλήματα που σχετίζονται με το νερό και την τροφή - μελέτη περίπτωσης για την Coca-Cola στην Plachimada και την πέρκα του Νείλου στη λίμνη Victoria. Οι μαθητές κατανοούν την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον και θέματα αλληλεξάρτησης οικονομίας και φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, κατανοούν ότι ο καθένας μας έχει την δύναμη να συμβάλλει στην θετική αλλαγή.


Στην πύλη παιδαγωγικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό στο οποίο ιχνηλατείται η εξέλιξη των αγροτικών οικοσυστημάτων (ή αγροοικοσυστημάτων) από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να αξιοποιεί τη γη μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «πράσινη επανάσταση» και στις συνέπειες που έχει η βιομηχανοποιημένη γεωργία στα σύγχρονα αγροοικοσυστήματα και στις ανθρώπινες κοινωνίες. Η χρήση των λιπασμάτων, των φαρμάκων, των γεωργικών μηχανημάτων, της βιοτεχνολογίας, καθώς επίσης η υπερκατανάλωση ενέργειας είναι μερικοί παράγοντες που εξετάζονται. Ως αντιστάθμισμα των αρνητικών επιπτώσεων, παρουσιάζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και ιδιαίτερα η οργανική γεωργία.


Σκοπός του πιο κάτω υλικού που έχει αναπτύξει η WWF Hellas είναι να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς, ένα πλαίσιο εργασίας για να δουλέψουν με τους μαθητές το θέμα «Γεωργία και διατροφή» με έμφαση στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Έννοιες-κλειδιά είναι οι καθημερινές συνήθειες και πρότυπα ζωής (lifestyle) και το οικολογικό αποτύπωμα.
http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/diatrofinew.pdf 

Eπίσης, στους συνδέσμους που ακολουθούν θα βρείτε κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις: τι τρώμε και γιατί; Ποια είναι τα μυστικά για μια υγιεινή διατροφή, που συνάμα θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους; Επίσης, πως συνδέεται η γεωργία με την διατροφή και το περιβάλλον;

No comments:

Post a Comment