Thursday, March 7, 2013

Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής στο 1ο Γυμνάσιο Πάτρας


1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ                                          

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ


ΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

1. Γνωριμία   των  συμμετεχόντων (με ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού και ένα ψυχολογικό τεστ)-Συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας του κάθε μαθητή με στόχο την ενδυνάμωση της ομάδας.

 Συγκεκριμένα: Τα μέλη του λογοτεχνικού εργαστηρίου του 1ου Γυμνασίου της Πάτρας γνωρίζονται μεταξύ τους. Πρόκειται για παιδιά των Β΄και Γ΄τάξεων του σχολείου , που δε γνωρίζονται όλα μεταξύ τους. Μέσα από ασκήσεις για ζέσταμα  και ασκήσεις συνενοχής που χρησιμοποιούνται στο θεατρικό παιχνίδι καθώς και με  ένα ψυχολογικό τεστ (γράφουν τα παιδιά 4 ζώα που τους αρέσουν κατά σειρά προτίμησης και δίπλα στο καθένα το λόγο που το προτιμούν με μία λέξη μόνο –τα ζώα αποκαλύπτουν στοιχεία για τον ευατό μας: το πρώτο  δηλώνει τον ιδανικό εαυτό μας, το δεύτερο τον πραγματικό, το τρίτο την εικόνα που δείχνουμε στους άλλους και το τέταρτο τον ιδανικό μας σύντροφο) προσπαθούμε να ζεστάνουμε την επικοινωνία μεταξύ τους. Μπορεί να λάβει μέρος στα παιχνίδια και στο τεστ και ο καθηγητής που υλοποιεί και συντονίζει τη δράση . Είναι ένας τρόπος να ενδυναμωθεί η σχέση συντονιστή-καθηγητή με τους μαθητές του εργαστηρίου. Επιπλέον, οι παραπάνω ασκήσεις και το τεστ μπορούν αναμφισβήτητα να υποστηρίξουν το θέμα του εργαστηρίου, αφού με το ψυχολογικό τεστ αντιλαμβανόμαστε ποιοι είμαστε αλλά και πόσο διαφορετικοί είμαστε ο ένας από τον άλλον, ενώ με τις ασκήσεις για ζέσταμα και τις ασκήσεις συνενοχής, οι διαφορετικοί μεταξύ τους μαθητές αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο η διαφορετικότητα του καθενός τελικά συνδράμει στη δημιουργία μιας συσπειρωμένης ομάδας.


2. Χωρισμός σε υποομάδες –τιτλοφόρηση υποομάδων  με χρήση κωδικοποιημένου ονόματος (αντιπροσωπευτικό για  τα μέλη τους )


3. Προβολή τρέιλερ της ταινίας του Άκι Καουρισμάκι «Το λιμάνι της Χάβρης» και ολογόλεπτη εισήγηση από τη συντονίστρια-καθηγήτρια σχετική με την υπόθεση της ταινίας και τις κριτικές για αυτήν (βλ.  http://www.youtube.com/watch?v=PN5CFQtGpzE )

Στη συνέχεια δίνεται άσκηση δημιουργικής γραφής, όπου οι μαθητές της κάθε υποομάδας καλούνται να γράψουν ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών (του μεσήλικα λούστρου και του έφηβου λαθρομετανάστη) με όριο λέξεων τις 300. 


Άσκηση ενσυναίσθησης :Ύστερα η κάθε υποομάδα (καλό είναι να είναι τρεις γιατί έτσι επιτυγχάνεται η λειτουργικότητα του εργαστηρίου) καλείται να  αφηγηθεί  την ιστορία από την πλευρά του κάθε προσώπου. Τα πρόσωπα  της ιστορίας είναι  τρία  και ο στόχος είναι να προσεγγίσουμε την αλήθεια με τα μάτια του άλλου, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση. Ακολουθεί  ανάγνωση των αφηγήσεων της κάθε υποομάδας και συζήτηση για τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών, με στόχο την προσέγγιση της αλήθειας, η οποία τελικά πηγάζει από τη σύνθεση και των τριών εκδοχών.Άσκηση: Να  γράψετε λέξεις που γεννήθηκαν στο μυαλό σας  βλέποντας το βίντεο και να προσπαθήσετε να γράψετε ένα ολιγόστιχο ποίημα (από 4 έως 16 στίχους) με σκέψεις που συνειρμικά προκύπτουν από την κινηματογραφημένη ιστορία του βίντεο.


6.Επίλογος

Για το κλείσιμο επιλέχτηκε μια άσκηση που μπορεί να μας οδηγήσει στη συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας των ανθρώπων μεταξύ τους. Προτείνουμε λοιπόν στους μαθητές να γράψουν σε μια παράγραφο τις σκέψεις τους  στην ερώτηση: “Πώς θα είναι η ζωή μου σε δέκα χρόνια;”. Στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες διαβάζουν αυτά που έγραψαν και τότε  διαπιστώνουμε πόσο διαφορετικοί είμαστε αλλά και πόσο ίδιοι, αφού όλοι αναζητάμε την ευτυχία !Διάρκεια εργαστηρίου : 4 ώρες


Υπεύθυνη λογοτεχνικού εργαστηρίου, 
                                           Βαρδή Ελένη, φιλόλογος 

No comments:

Post a Comment