Friday, January 30, 2015

2 Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία του Πειραιά ενεργοποιούνται & αναλαμβάνουν δράση

Διατροφή, θρέψη, ίσα δικαιώματα, ασφάλεια. Λίγες από τις λέξεις και φράσεις που ακούστηκαν δύο ημέρες τώρα μέσα στις μαθητικές τάξεις και τους χώρους των Π.Π.ΓΕΛ Ιωνιδείου και Ζαννείου Π.Π.ΓΣ Πειραιά σαν ελάχιστη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών και ενθάρρυνσης συμμετοχής τους στην παγκόσμια εβδομάδα "Εκπαίδευσης για τον κόσμο", η οποία ήταν για το 2014 αφιερωμένη στη Διατροφική Ασφάλεια.

Σε μια προσπάθεια συνένωσης των φωνών των μαθητών από τα δύο Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία του Πειραιά πραγματοποιήθηκε μια κοινή, διασχολική δράση σε δύο ημέρες που είχε σαν σκοπό την παρώθηση, ενημέρωση, ενεργοποίηση κι ανάληψη πρωτοβουλιών από τα ίδια τα παιδιά, ώστε μέσα από πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας να τους δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις τους, τις ελπίδες τους, την ψυχή τους.

Οι βιωματικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα σε 4 συνολικά διδακτικές ώρες περιέλαβαν την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε 2 μέρη με θέμα την ιστορική διάσταση στη χρήση του σπόρου, την τεράστια σημασία που κατέχει αυτός στην παγκόσμια θρέψη καθώς και την αλλαγή του τρόπου σκέψης ως προς τη διακίνηση και διαχείριση των υποκείμενων σπόρων με κύριο σκοπό το κέρδος από τα διεθνή μονοπώλια και τελικά τον έλεγχο του παγκόσμιου συστήματος διατροφής χωρίς τύψεις και προβληματισμούς.  Οι τίτλοι των ντοκουμέντων που χρησιμοποιήθηκαν αναφέρονται ως :


Την παρακολούθηση του κάθε αποσπάσματος διαδοχικά στις δύο ημέρες εκδηλώσεων και αφού αρχικά δόθηκε χρόνος ώστε οι μαθητές από τα δύο σχολεία να πραγματοποιήσουν μια κατά άτομο γνωριμία, ακολούθησαν η ομαδική παραγωγή ενός συλλογικού, οικουμενικού έργου ζωγραφικής που σα στόχο είχε να αποκαλύψει απεικονιστικά τα αναδυόμενα συναισθήματα των μαθητών και την ελπίδα τους για το μέλλον (Εικόνες 1,2,3,4) κι ένας «Πίνακας συγκομιδής» στον οποίο αποτυπωθήκαν σε γραπτό λόγο οι ιδέες και τα συναισθήματά τους (Εικόνες 5,6,7).


Η πρώτη ημέρα εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι ρόλων: «Οι στρατηγικές των πολυεθνικών στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ελλάδα», το οποίο βοήθησε τους μαθητές μας να δουν πώς η ζωή τους σε καθημερινή βάση επηρεάζεται από τις πολυεθνικές εταιρίες και να διαπιστώσουν βιωματικά ποιες είναι οι στρατηγικές που αυτές αξιοποιούν προκειμένου να επιτύχουν τους εμπορικούς-οικονομικούς τους στόχους και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. 

Τα παιδιά κατανεμήθηκαν σε πενταμελείς ομάδες ανάλογα με έναν αριθμό (1-5) που τους είχε αποδοθεί τυχαία και στη συνέχεια η κάθε ομάδα κλήθηκε να διαλέξει ένα αντικείμενο από τα διαθέσιμα που υπήρχαν στο κέντρο του χώρου δραστηριότητας (τσάι, καφές, πάνινη τσάντα, ψεύτικο 50ευρω, γραβάτα) και το οποίο  χωρίς να το γνωρίζουν, τους καθόρισε το ρόλο που θα υποδύονταν στη συνέχεια.  Οι ρόλοι που αντιστοιχούσαν στα επιμέρους αντικείμενα ήταν: Καφές Μεξικάνοι αγρότες, Τσάι Ινδοί αγρότες, Πάνινη τσάντα Καταναλωτές, Ψεύτικο 50ευρω  Μέτοχοι πολυεθνικής εταιρίας γνωστού αναψυκτικού, Γραβάτα Διευθυντής και διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.  Αφού η κάθε ομάδα προετοίμασε το ρόλο της μέσα από ένα ήδη διαμορφωμένο σενάριο που διανεμήθηκε και ενδυματολογικά επέλεξε τα κατάλληλα αξεσουάρ που θα απέδιδαν ένα στίγμα στην ταυτότητά της, παρουσίασε το πρόβλημα που την απασχολεί, έθεσε ερωτήματα στο Διευθυντή της εταιρίας και μοιράστηκε τις απόψεις της με την ολομέλεια των συμμετεχόντων. Γρήγορα το παιχνίδι των ρόλων εξελίχθηκε σε μια παραγωγική συζήτηση που άφησε στους μαθητές ψήγματα ανησυχίας για το μέλλον και προβληματισμού για την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.


Η δεύτερη και τελευταία ημέρα εκδηλώσεων έκλεισε με τη διεξαγωγή δύο αγώνων ρητορικού λόγου με κριτές στη θεματική της Διατροφικής Ασφάλειας. Ο πρώτος αγώνας είχε θέμα: Πολυκαταστήματα εναντίον Μικρών καταστημάτων (Εικόνα 16) και ο δεύτερος: Βιολογικές καλλιέργειες εναντίον Συμβατικών καλλιεργειών (Εικόνα 17). Οι διαγωνιζόμενες ομάδες αποτελούνταν από 3 μαθητές η καθεμία και είχαν λίγο χρόνο να προετοιμαστούν για να αναπτύξουν επιχειρήματα για την κατηγορία των καταστημάτων ή των καλλιεργειών που υποστήριζαν.  Υπήρξε γόνιμος διάλογος μεταξύ των ομάδων που αγωνίστηκαν και το τελικό αποτέλεσμα για το ποια ομάδα θα διακριθεί ήταν απόφαση μιας τρίτης ομάδας μαθητών που κράτησε το ρόλο του κριτή.  Οι μαθητές είχαν εναλλασσόμενους ρόλους στις τρεις παραπάνω ομάδες κάθε φορά. 


Με τις παραπάνω βιωματικές δραστηριότητες και παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία επιχειρήσαμε να  συμβάλλουμε στην αφύπνιση των συνειδήσεων των μαθητών μας απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό και ζωτικής σημασίας ζήτημα όπως αυτό της Διατροφικής Ασφάλειας και της επάρκειας θρεπτικής τροφής διαθέσιμης σε όλους τους ανθρώπους και να καλλιεργήσουμε μια προβληματική, η οποία μετατράπηκε σε χαμόγελο εμπιστοσύνης κι ελπίδας από Δευτέρα, την επόμενη φορά που ανταμώσαμε με τους μαθητές μας και χαιρετηθήκαμε στο διάδρομο.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές της διασχολικής δράσης,
Πολίτης Ιωάννης (Π.Π.ΓΕΛ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά)
Μαρία Χατζηγεωργίου (Ζάννειο Π.Π. Γυμνάσιο Πειραιά)No comments:

Post a Comment