Wednesday, October 8, 2014

Πρόσκληση συμμετοχής στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο 2014


ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ !


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας καλούμε και αυτή την χρονιά να λάβετε μέρος στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, η οποία είναι από τις 15-23 Νοέμβρη 2014. 

Η Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο είναι μια δράση ευαισθητοποίησης, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Νοέμβρη και έχει στόχο να προωθήσει  πρακτικές και θεματικές της Εκπαίδευσης για τον Κόσμο στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Εκπαίδευση για τον Κόσμο αφορά την κατανόηση των βασικών στοιχείων που συνιστούν την έννοια της ιδιότητας του πολίτη του κόσμου (Global Citizenship) τα οποία είναι: 
·              επίγνωση του κόσμου γύρω μας και του ρόλου μας ως πολιτών του κόσμου αυτού
·              συμπεριφορές σεβασμού για την διαφορετικότητα και δεξιότητες διαπολιτισμικού διαλόγου 
·               κατανόηση των αιτίων και των συνεπειών των μεγάλων θεμάτων που αφορούν τον κόσμο
·               ευκαιρίες για ανάληψη δράσης για να δημιουργήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο

Η Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο αναπτύσσεται γύρω από ένα κοινό θέμα κατά την ίδια χρονική περίοδο, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο σε πολλές Ευρωπαϊκές και μη χώρες και συντονίζεται από το Κέντρο Βορρά - Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το θέμα για το 2014 έχει οριστεί από την ομάδα των εθνικών συντονιστών της Εβδομάδας Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, ως η «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» (Food Security). Διατροφική Ασφάλεια υπάρχει όταν όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε επαρκές, ασφαλές και θρεπτικό φαγητό για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Το θέμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς αφορά:

- Το βασικό δικαίωμα στην τροφή και το μείζον ζήτημα της ακραίας φτώχειας και της πείνας στον κόσμο
- Τα συστήματα προμήθειας (παραγωγής & εμπορίας) της τροφής μας    
- Τις συνήθειές μας ως καταναλωτών -  πως μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη
- Το οικονομικό σύστημα γενικότερα και την συνετή και με επίγνωση χρήση των χρημάτων μας για την επίτευξη των αλλαγών που επιδιώκουμε

Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία του θεσμού της Εβδομάδας, για να μάθουμε περισσότερα για τα αίτια και τις συνέπειες της φτώχειας και της πείνας, ν' αναστοχαστούμε και να κατανοήσουμε την διατροφική αλυσίδα, την άμεση και πολλαπλή σύνδεσή μας μέσω αυτής με πολλούς ανθρώπους από την χώρα μας αλλά και από μακρινές χώρες και να συνειδητοποιήσουμε την δύναμη που μας δίνει αυτή η σύνδεση για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας!


Στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο παίρνουν μέρος εκπαιδευτικοί, φορείς της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης, οργανώσεις νέων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οποιοσδήποτε άλλος φορέας εκπαίδευσης ενδιαφέρεται.

Για εσάς που θέλετε να υλοποιήσετε κάποιες δράσεις με το σχολείο σας ή με την οργάνωση/ομάδα σας έχουμε επιλέξει ορισμένες δραστηριότητες και αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα βρείτε σ' αυτόν τον ιστότοπο (στο οριζόντιο μενού). Επίσης μπορείτε να αντλήστε ιδέες από παλαιότερες αναρτήσεις στο Blog της Εβδομάδας Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, οι οποίες περιλαμβάνουν υλικό από δραστηριότητες που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί απ' όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εκπαίδευσης για τον Κόσμο 2012 και 2013.

Μπορείτε να μας ενημερώνετε για τις δράσεις σας και να καταθέτετε τις δικές σας εισηγήσεις, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο αίτησης συμμετοχής και αποστέλλοντάς το στην συντονίστρια της Εβδομάδας για την Εκπαίδευση για τον Κόσμο στην Ελλάδα Δρ. Ευγενία Βαθάκου
Εmailevathakou@hotmail.com

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, θα λάβουν μια Βεβαίωση Συμμετοχής, υπογεγραμμένη από τον εκπρόσωπο του Κέντρου Βορρά - Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Λισαβόνα και την συντονίστρια στην Ελλάδα.

Eπίσης περιμένουμε υλικό από την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων (φωτογραφίες, κείμενα, videos, σχόλια κτλ) για να το παρουσιάσουμε στο Blog μας εδώ.

Ευελπιστούμε ότι η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα συμβάλλει στη διεκδίκηση ενός κόσμου δικαιότερου, ενός κόσμου ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το:

Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παγκόσμια Αλληλεξάρτηση και Αλληλεγγύη
(North South-Centre of the Council of Europe
European Centre for Global Interdependence and Solidarity)
Ιστοσελίδα Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης: www.nscentre.org 


1ο 12/ΘΕΣΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ) 

Τρίτη Δημοτικού

 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2013

      Διαλέξαμε ως δραστηριότητα να σαλπάρουμε σε νέα γη με όλες τις ελπίδες και τις προσδοκίες που εμπεριέχει ένα ταξίδι!!!
  Χωριστήκαμε σε ομάδες-βαρκούλες και ετοιμαστήκαμε για το μεγάλο μας ταξίδι. Κάθε ομάδα ανυπομονούσε για το ταξίδι.
 Μοιράσαμε στην κάθε ομάδα έναν φάκελο με καρτέλες που έγραφαν πάνω ανάγκες και επιθυμίες. Ο φάκελος ήταν κλειστός.  Κουβεντιάσαμε λίγο πως για να φτάσουμε στον προορισμό μας χρειαζόμαστε συνεργασία αλλιώς η βαρκούλα μας θα βουλιάξει.
ΟΙ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ!!
ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΑΛΠΑΡΟΥΜΕ!!
ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!!!
Το ταξίδι ξεκινά μαζί με την αφήγηση για την υπέροχη ήρεμη θάλασσα, τη χαρά και τα τραγούδια που ακούγονται. Εκεί που όλα πάνε καλά, ξαφνικά ο ουρανός γεμίζει σύννεφα και μια μεγάλη καταιγίδα πλησιάζει. Οι ομάδες-βάρκες πρέπει να συνεργαστούν και να πετάξουν (αρχικά) 3 κάρτες που θα αποφασίσουν. 
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ  ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ!

ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΧΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ!
Η καταιγίδα είναι μεγάλη και δυνατή , αλλά ευτυχώς περνάει και μπορούν όλοι να ξεκουραστούν. Κοιμούνται!
Μέχρι που μέσα στη μέση της νύχτας ένας δυνατός άνεμος κάνει το καράβι να κουνιέται επικίνδυνα!! Τι να κάνουν, πρέπει πάλι οι βάρκες να διαλέξουν 4 κάρτες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.  ( Γίνεται όλο και πιο δύσκολο στα παιδιά να αποχωριστούν διάφορες κάρτες και γίνεται συζήτηση-διαπραγμάτευση μεταξύ τους , τι είναι πιο σημαντικό , τι είναι επιθυμία ,  τι ανάγκη, τι δεν πρέπει "με τίποτα" να χαθεί και να πεταχτεί στη θάλασσα.) Με λύπη αποχωρίζονται κάποιες κάρτες.  Ο δυνατός άνεμος πέρασε και μπορούν λίγο να χαλαρώσουν.
      Το ταξίδι συνεχίζεται  και από μακριά φαίνεται η στεριά. Τα παιδιά είναι
πανευτυχή!!! Τα κατάφεραν! Μέχρι που…. Ένας βράχος εμφανίζεται μπροστά και είναι έτοιμοι να πέσουν πάνω, αν δεν αλαφρύνουν ακόμα τις βάρκες τους πετώντας 5 κάρτες αυτή τη φορά! Με αρκετό κόπο "πετούν" άλλες πέντε.
     Τέλος, μπορούν να δουν ότι η στεριά είναι κοντά και τα κατάφεραν! Έφτασαν στον προορισμό τους  κουρασμένοι, χαρούμενοι και με 8 κάρτες στις αποσκευές τους…
Στάδιο αναστοχασμού αναγκών - επιθυμιών. Κάθε ομάδα τώρα κοιτάει τις κάρτες που έχει. Τους μοιράσαμε ένα χαρτόνι για να κολλήσουν τις κάρτες και ύστερα ένα χαρτί για να σκεφτούν και να γράψουν αν με αυτές τις κάρτες θα μπορέσουν να "στήσουν " μια καλή ζωή. Τι θα τους λείπει …
 Παρουσίαση στην ολομέλεια της τάξης από κάθε ομάδα -βάρκα.

[http://1dim-uoa.att.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/triti-dimotikou/41-2011-12-21-12-01-12/236-evdomada-ekpaidefsis-gia-ton-kosmo]

Saturday, October 4, 2014


«Ο γεωργός πάει …στο σχολειό!»

«Ο γεωργός πάει …στο σχολειό!» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εκπαίδευσης για τον Κόσμο 2013, στο 8ο Νηπιαγωγείο Νάουσας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας έλαβαν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο, που είχε ως γενικό θέμα  «Εμπρός για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής!»
Τα παιδιά εργάστηκαν  πάνω στο πρότζεκτ «Ο γεωργός πάει …στο σχολειό!», με στόχο να προβληματιστούν  για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, να προβληματιστούν για το πρόβλημα της οικονομικής λιτότητας που υπάρχει στον κοινωνικό περίγυρο, να συμμετέχουν στη διαχείριση του αλλά και να οδηγηθούν ώστε να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους βήματα ως προς τη διατροφική τους αυτάρκεια.

Έγιναν γεωργοί και στον εξωτερικό χώρο του Νηπιαγωγείου δημιούργησαν έναν μικρό λαχανόκηπο, φυτεύοντας μαρούλια, ρόκα και κρεμμυδάκια που τα πρόσφερε το ΕΕΕΕΚ Νάουσας. Στον εσωτερικό χώρο της τάξης δημιούργησαν ένα «χωράφι» με φακές και φασόλια, ενώ κάθε μέρα φρόντιζαν τα φυτά με περισσή προσοχή και ιδιαίτερο σεβασμό.
Τραγούδησαν το παιδικό τραγούδι «ο γεωργός πάει στον αγρό» μαθαίνοντας έτσι τα στάδια σποράς και διαχείρισης των αγαθών, ενώ άντλησαν ιδιαίτερη ικανοποίηση από την εργασία τους και την κατανόηση ότι όλοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μαζί τη διατροφική μας αυτάρκεια.  
https://www.youtube.com/watch?v=ymJZW6T08YU ]